Kan gossip være ulovligt?

Selvom det lyder en kende underligt, så kan gossip faktisk godt vise sig være ulovligt. Hvis du ikke allerede har hørt om dette, så sidder du med stor sandsynlighed og ligner et stort spørgsmålstegn lige pt. Det er også ganske forståeligt, for hvis man ikke rigtigt kender noget til det, så kan det godt være en anelse svært at regne ud, hvordan gossip pludselig skulle kunne vise sig at være ulovligt. Faktum er dog, at gossip faktisk sagtens kan vise sig at være ulovligt, hvis der for eksempel er tale om en historie om en større virksomhed, der bliver udgivet på et stort dansk medie og efterfølgende også går viralt på de sociale medier, men det senere viser sig, at det, der står i den respektive artikel (eller måske endda den respektive artikelserie, hvis der er tale om en historie, der bliver dækket med en hel serie af artikler) ikke er sandt. I en sådan sammenhæng er der faktisk mulighed for at tage enten journalisten eller mediet, der har udgivet den eller de pågældende artikler i retten som følge af injurier, der blandt andet kan være et beskadiget brand, en nedsat omsætning eller noget helt tredje.

Hvad med usandt gossip om realitystjerner?

Det hænder selvfølgelig også, at der bliver udgivet usande artikler og historier om realitystjerner, hvilket både gør sig gældende for danske såvel som udenlandske realitystjerner. I denne sammenhæng gør ovenstående sig faktisk også gældende, men sandheden er, at det er de færreste realitypersonligheder, der ønsker at bruge deres tid og deres penge på at retsforfølge enten en journalist eller et nyhedsmedie, som her i Danmark f.eks. kunne være Ekstra Bladet eller en journalist, der er ansat hos MX. Det skal heller ikke være nogen hemmelighed, at der er langt større chance for, at en realitystjerne med base i USA og dermed også meget mere at miste, da reality selvfølgelig er en hel del større i USA end det er her i lille Danmark, har lysten, pengene og tiden til at tage kampen op med enten en journalist eller et nyhedsmedie i retten. I den sammenhæng skal man dog huske på, at der er rigtig mange af de større nyhedsmedier, der har rigtig mange likvide midler at gøre godt med og derfor er der også rigtig mange af dem, der har mulighed for at hyre de absolut bedste advokater og dermed også vinde sagen – det er primært grunden til, at de kan slippe afsted med at udgive usande historier, uden at det får følger for dem.

Er gossip ikke bare sladder?

Det er ganske korrekt, at gossip faktisk ikke er meget andet end sladder, som der ikke altid er helt så meget hold i, men derfor skal man som journalist og som mediehus altid passe på, at man ikke kommer til at dele noget indhold eller en historie, som der ikke er hold i og som kan have katastrofale følger for enten det firma eller den person, det kommer til at gå ud over. Hvis der for eksempel er tale om en virksomhed, som kan det meget hurtigt ende med, at der er mange potentielle kunder eller personer, som allerede er kunder ved den pågældende virksomhed, der vælger at boykotte dem og det er selvfølgelig ensbetydende med tabt indtjening for den pågældende virksomhed. Hvis der er hold i den pågældende historie, så er der ikke noget problem i det, men hvis der blot er tale om gossip og sladder, som der ikke helt er hold i og som der ikke er nogen pålidelig kilde på, så har journalisten og mediehuset forårsaget en indtjeningstab for den pågældende virksomhed helt uden grund.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *